WEBLAPOK 1999

hogyan alakulnak a párkapcsolatok?
SZEX ÉS/VAGY SZÁMÍTÓGÉP

Beszéltünk már általánosságokról, kommunikációról, és a gyerekekrõl... Úgy tûnt, az olvasók nagyobb része egyetértett velünk, a kapott levelek errõl tanúskodtak. Kérdés, hogy a hallgatás beleegyezés-e, de bármikor szívesen olvasunk ellenvéleményeket is, és bocsátkozunk vitába.

Szeretnénk segíteni abban, hogy a számítógép használata ne legyen pótszer, ne fedjen el személyes vagy kapcsolati problémákat. Persze nem gondoljuk, hogy mindenki játékra vagy kellemes idõtöltésre használja a gépét, mert sokak munkaeszköze is egyben.

A problémát abban látjuk, hogy a jelen társadalmi helyzet erõsen presszionál mindenkit, hogy folyamatosan és kitartóan, munkaidejét növelve megtartsa elért státuszát, alkalmazkodjon a változó követelményekhez. Ez az állapot a táptalaja a "munkaalkoholizmus" szindróma kialakulásának, melynek eleinte valóban a munka a kizárólagos lényege, késõbb azonban a helytelen idõgazdálkodás és egyéb rejtett pszichés konfliktusok húzódnak meg a háttérben.

Biztosan ismerünk olyan embereket, akik nem ritkán 12-16 órát dolgoznak, ennek gyakran jelentõs részét otthon, az éjszakai órákban. Jelentõs részük családos ember, tehát komoly gazdasági és egzisztenciális nyomás nehezedik rájuk.

Kérjük válaszoljon az alábbi kérdéseinkre, és küldje el nekünk:
Hány órát tölt számítógép mellett a munkahelyén?  
Hány órát tölt el a gép mellett otthon?  
Az eltöltött idõbõl hány óra fordítódik munkára?  
És mennyi játékra?
Este 8 óra után mennyi idõt tölt a gép mellett?  
Hétvégén átlagosan hány órát tölt a gép elõtt?  
Hány óra ebbõl a munka?  
Hány óra játék?  
Egyedül él?  
Egyedül él, de van partnere?  
Családos ember?  
Hány órakor fekszenek le gyereke(i)?  
Hány órakor fekszik le felesége/férje, partnere?  
Ön hány órakor szokott lefeküdni?  
Mennyi idõt szoktak beszélgetni a partnerével?
Ki foglalkozik a gyerek(ek)kel?  
Egy héten hány alkalommal dolgozik még akkor is, mikor családja már alszik?  
Tett-e már célzást vagy jelzést partnere, hogy életmódjuk konfliktusokat okoz számára?  
Változott-e szexuális együttléteik száma?  
Változtak-e szexuális szokásaik?  
Életkora  
Foglalkozása  
Neme  
   
   

 Mindenki végiggondolhatja, aki otthon számítógép elõtt ül, mi történne, ha egyik este tartós áramszünet miatt, meg kellene változtatnia programját. Örülnénk, ha megírnák, milyen felismerésekhez jutottak!

Általános tapasztalatunk, hogy sok családban a számítógép nagyobb szerephez jut, mint gondolnánk. Hallottuk már feleségektõl: „a számítógép már köztünk van az ágyban is", „már szinte féltékeny vagyok rá".

 A számítógép az információ megszerzését, folyamatos használatát és más emberekkel való ismerkedést egyaránt kiszolgálja. Egyik olvasónk azt fejtegette, milyen fontos számára az Interneten való ismerkedés, és mennyire törekszik annak realizálására. Mit gondolnak, nem történik ez gyakran a velünk együtt élõ családtagok rovására?

 Kiszely Márta

klinikai szakpszichológus,
pszichoterapeuta

 Tari Annamária

klinikai szakpszichológus,
pszichoanalitikus kandidátus

 

Weblapok © Copyright Doc.Stúdió 1996-1999